Красиво многоцветно явление поразведри малко настроението на пловдивчани, които след досадните

...
Красиво многоцветно явление поразведри малко настроението на пловдивчани, които след досадните
Коментари Харесай

Рядко многоцветно явление впечатли пловдивчани

Красиво многоцветно събитие поразведри малко настроението на пловдивчани, които след досадните жеги и неприятния дъжд днес вече бяха почнали да се сърдят на новия месец. Дъга озари небето над града - и тъй като в последно време всичко е на макс, дъгата не е една, а са цели две. Всъщност появи се двойна дъга, която си е много рядко събитие. Повечето дъги се образуват, когато слънчевите лъчи пронижат дъждовни капки, падащи от далечни дъждовни облаци. Появяват се в частта на небето, противоположна на слънцето, нормално в ранна заран или късен следобяд. Отвътре на открито цветовете на дъгата са лилав, индиго, наследник, зелен, жълт, оранжев и червен.



Вторичната дъга се появява, когато светлината се отрази повторно в дъждовните капки. При нея редът на цветовете е противоположен – най-отвън е виолетовият, а във вътрешната й част е алената част. Ъгловият радиус на вторичната дъга е 50–53°.



Между двете дъги небето нормално е доста по-тъмно. Наричат тази област “полоса на Александър” в чест на философа Александър Афродизийски, който за пръв път разказва явлението през 200 година.



За доста фотографи снимането на „ неуловимата “ двойна дъга е рядко и ненадейно наслаждение. Но нашите читатели ни изненадаха - изпратиха ни двойната дъга от разнообразни региони на града, а Стоян Стоянов ни подари страхотната си фотография над река Марица.

Източник: trafficnews.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР